Ένταξη της Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας στο Ωρολόγιο Διδακτικό Πρόγραμμα

Ένταξη της Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας στο Ωρολόγιο Διδακτικό Πρόγραμμα

Αρ. Πρωτ. 17328/07.04.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Η απόφαση των αρμόδιων Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1988 αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε εθελοντική βάση εκτός των ωρών διδασκαλίας, τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το 1995. Στη συνέχεια, το 2001 η Αγωγή και Προαγωγή Υγείας συμπεριλήφθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Ωρολογίου Προγράμματος, αλλά πάντα σε εθελοντικό επίπεδο. 

Η Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας ως εκπαιδευτικός θεσμός στην χώρα μας δίνει το «παρών» στην τυπική σχολική εκπαίδευση εδώ και 13 χρόνια. Πρόκειται ωστόσο για έναν σημαντικό θεσμό που σε μία εποχή έντονης έξαρσης φαινομένων βίας, παιδικής παραβατικής συμπεριφοράς, κρουσμάτων ρατσισμού, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και απομόνωσης στο σχολικό περιβάλλον και κατ' επέκταση στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον θα στήριζε σημαντικά τους μικρούς μαθητές και νέους πολίτες.

Καθώς ο ευρύτερος στόχος των προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής Υγείας είναι η στήριξη και ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης των μαθητών, η κοινωνική υγιής συμπεριφορά, η αντιμετώπιση του άγχους, η διαχείριση των συγκρούσεων, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η στήριξη του θεσμού τόσο προς όφελος των μαθητών όσο και των καθηγητών και εκπαιδευτικών είναι μείζονος σημασίας.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο ένταξης των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου